in , , ,

Cutia cu metafore – Sfârșitul oricărei nații socialiste

De la fiecare după posibilități, la fiecare după nevoi…

Un profesor de economie de la un colegiu din Suedia a declarat că nu a picat vreodată pe cineva la examen, dar a picat odată o clasă întreagă. Studenții au insistat că socialismul este funcţional şi că nimeni nu ar trebui să fie sărac şi nimeni bogat, toată lumea putând fi egală!

Profesorul le-a propus un experiment asupra socialismului: „La teste, se va face media tuturor notelor, fiecare primind aceeaşi notă, astfel încât niciunul nu va pica respectiv niciunul nu va primi nota 10.”

După primul test, notele au fost adunate şi împărţite la numărul de studenţi şi toţi au primit nota 8. Studenţii care au studiat intens au fost supăraţi, dar cei care au învăţat mai puţin au fost bucuroşi peste măsură.

Cum cel de-al doilea test se apropia, studenţii care studiaseră puţin au învăţat şi mai puţin, iar cei care studiaseră mai intens şi-au spus că şi ei vor o „pomană”, aşa încât şi ei au studiat mai puţin. Media celui de-al doilea test a fost 6!

Când a fost dat al treilea test, media notelor a fost 4, astfel încât toţi au picat.

Nu putea fi o explicaţie mai simplă, le-a spus profesorul – socialismul sau națiunile socialiste nu au fost și nu vor fi niciodată funcționale. Atunci când jumătate din populaţie va vedea că poate să nu muncească, pentru că cealaltă jumătate va avea grijă de ea, şi când jumătatea care a muncit realizează că nu are sens să mai muncească, pentru că alţii sunt beneficiarii muncii lor, atunci este sfârşitul.

Cumva se aseamănă cu unele prietenii… pe interese !?

Sursa: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Loading…

0

Istoria misterioasă a României – Cultura Gârla Mare

Formele de guvernare și libertățile oamenilor – Charlie Chaplin