in , , ,

Minunata Românie – Râpa Roșie

Un colț aparte, un colț de rai…

Dacă e vreun loc ideal pentru picnic, expediții aventuroase, mountain-biking și fotografie de peisaj, atunci vorbim despre Râpa Roșie.

De la distanţa care permite o privire panoramică asupra Râpei Roşii, numeroasele coloane şi muchii verticale separate de ravene şi clăi piramidele supraetajate, obeliscuri, contraforturi şamd, dau senzaţia asemănării cu un mare basorelief ce are circa 800 m lungime şi înălţimi ale pereţilor cvasiverticali de circa 80-100 m.

Râpa Roșie e cu adevărat copleșitoare, ca priveliște, doar în clipa în care sunteți la poalele stâncilor, de unde perspectiva asupra hăurilor și formațiunilor geologice atinge un nivel amețitor. Abrupturi impresionante, sculpturi făcute de natură ce prezintă o dantelărie de forme, turnuri, turnuleţe, ravene, hornuri, coloane, piramide, nişe şi micronişe…

Acest tip de peisaj este denumit „badlands”/terenuri rele, care în alte zone ale Globului există pe mari suprafeţe, pe când la noi este o raritate insular-izolată. E un decor care nu doar că nu se mai găsește în toată România, dar nu pare să aibă nici un fel de legătură cu peisajele pe care le vezi, în mod normal, într-o zonă de podiș.

Dacă doriți să o vizitați, rezervația e situată la 3 km nord de orașul Sebeș, fiind vizibilă de pe oricare rută de intrare în oraș. Accesul începe din drumul care pornește din Sebeș înspre satul Daia Română (DJ 106 K). Important este să ajungeți la podul autostrăzii, după care faceți stânga, apoi continuați pe lângă râu, până la baza rezervației. E un drum accidentat, dar accesibil pentru orice tip de maşină. De la baza râpei în sus, însă, există mai multe trasee, doar unele marcate, fiecare traversând culoarul noroios de pădure care înconjoară rezervaţia. Urcuşul e greu și aveți nevoie de condiţie fizică bună și rezerve de apă.

Sursa: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0
Global_Banks_Currency_758x426

Sistemul financiar – Datoriile naționale nu vor putea fi plătite vreodată

Cutia cu metafore – Sclavia confortului