in , , , ,

Proiectul Venus – Alternativa viabilă de construcție a unei noi civilizații

O societate despre și pentru oameni…

Societatea actuală și Proiectul Venus 

Este o organizație care propune un proiect fezabil de acțiune pentru schimbarea socială, un proiect care să ne ducă spre o civilizație globală pașnică și durabilă – Proiectul Venus.

Activitatea acestui proiect se desfășoară într-un centru de cercetare de 21,5 hectare situat în Venus, Florida, iar initiatorul și liderul acestuia a fost inginerul, cercetătorul, inventatorul și viitorologul Jacque Fresco, decedat din păcate în 2017.

Atunci când luam ăn considerare enormitatea provocărilor cu care se confruntă societatea de astăzi, putem concluziona cu siguranță că timpul a așteptat prea mult, pentru ca noi să ne reexaminăm valorile și să reflectăm asupra unor probleme și ipoteze pe care le avem ca societate. Aceasta auto-analiză ar pune sub semnul întrebării însăși natura a ceea ce înseamnă să fii om, ceea ce înseamnă a fi un membru al unei „civilizații”, și ce alegeri putem face azi pentru a asigura un viitor prosper pentru toți oamenii din lume.

În prezent, am rămas cu foarte puține alternative. Răspunsurile de ieri nu mai sunt relevante. Fie vom continua așa, cu obiceiurile noastre demodate sociale și sabloanele de gândire obtuze, caz în care viitorul nostru va fi amenințat, sau putem aplica un set mai adecvat de valori, care sunt relevante pentru o societate emergenta. Experiența ne spune că comportamentul uman poate fi modificat, fie spre activitate constructivă fie spre una distructivă, cum din păcate este orientat în prezent. 

Proiectul Venus are ca țel direcționarea tehnologiei și a resurselor noastre pozitiv, pentru a beneficia la maximum oamenii și planeta, căutând noi modalități de gândire și de viață, care accentuează potențialul vast al spiritului uman. Avem instrumentele la îndemână pentru a proiecta și construi un viitor care este demn de acest potențial.

Proiectul Venus prezintă o nouă direcție îndrăzneață pentru umanitate care implică nimic mai puțin decât reproiectarea totala a culturii noastre. Ceea ce urmează nu este o încercare de a prezice ce se va face, doar ceea ce se poate face. Responsabilitatea pentru viitorul nostru este în mâinile noastre și depinde de deciziile pe care le luăm astăzi. Cea mai mare resursă care este disponibilă în prezent este propria noastră ingeniozitate.

În timp ce reformatorii sociali și grupurile de reflecție formulează strategii ce tratează doar simptomele superficial, fără a atinge funcționarea socială de bază, Proiectul Venus abordează aceste probleme oarecum diferit. Simțim că nu putem elimina aceste probleme în cadrul sistemului politic și monetar actual; ar fi nevoie de prea mulți ani pentru a realiza orice schimbare semnificativă iar cel mai probabil că ar fi diluate și subțiate în așa măsură încât modificările vor fi imperceptibile.

Proiectul Venus pledează pentru o viziune alternativă, pentru o nouă civilizație durabilă, deosebită de orice sistem social anterior. Deși această descriere este foarte condensată, se bazează pe ani de studiu și de cercetare a multor oameni din diverse discipline științifice. Noi propunem o abordare nouă, holistică – una care este dedicată preocupărilor umane și de mediu. Este o viziune extinsă spre un viitor pozitiv al tuturor oamenilor de pe planetă.

Proiectul Venus solicită o abordare directă la reproiectarea unei culturi, în care inadvertențele vechi de război, sărăcie, foamete, datorii, degradarea mediului și suferințele umane inutile sunt privite nu doar ca evitabile, dar cu totul inacceptabil.

Una din premisele de bază ale Proiectului Venus este că lucrăm având toate resursele planetei ca moștenire comună a tuturor oamenilor din lume.

De-a lungul istoriei, schimbarea a fost lentă. Grupuri succesive de lideri incompetenți au înlocuit pe cei care i-au precedat, dar problemele sociale și economice care stau la bază au rămas, deoarece sistemul de valori a mers nealterat. Problemele cu care ne confruntăm în ziua de azi nu pot fi rezolvate politic sau financiar, deoarece acestea sunt de natură tehnică. Nu pot fi suficienți doar banii pentru a plăti schimbările necesare, dar sunt mai mult decât suficiente resursele de care dispunem ca și civilizație.

Acesta este motivul pentru care Proiectul Venus pledează pentru trecerea de la o societate bazată pe bani și consum, la realizarea unei economii globale bazate pe resurse. Ne dăm seama că pentru a face trecerea de la cultura noastră actuală, care este incompetentă politic, orientată spre deficit și învechită, la această societate nouă mai umană, va necesita un salt cuantic atât în ​​gândire cât și în acțiune.

Un sistem social și monetar învechit

Sistemul bazat pe bani a evoluat cu secole în urmă. Toate sistemele economice din lume – socialism, comunism, fascism și chiar sistemul lăudatei libere inițiative – perpetuează stratificarea socială, elitismul, naționalismul, rasismul și, este bazată în primul rând pe inegalitate economică. Atâta timp cât un sistem social folosește banii sau barter, oamenii și națiunile vor încerca să se mențină pe muchia economică competitivă sau, în cazul în care nu pot face acest lucru prin intermediul comerțului o vor face prin intervenție militară.

Sistemul nostru monetar actual nu este capabil să asigure un standard ridicat de trai pentru toată lumea, și nici nu poate asigura protecția mediului înconjurător deoarece motivul major este profitul. Strategii, cum ar fi reduceri de personal, dumpingul toxic și creșterea marjei de profit nu rezolvă problema. Odată cu apariția automatizării, ciberneticii și inteligenței artificiale, va exista un înlocuitor tot mai mare al oamenilor de către mașini.

Ca rezultat, mai puține persoane vor putea să achiziționeze bunuri și servicii, chiar dacă capacitatea noastră de a produce o abundență va continua să existe. Sistemele noastre actuale, demodate politic și economic sunt în imposibilitatea de a aplica beneficiile reale ale tehnologiei inovatoare de azi, pentru a realiza maximul de binefacere pentru toți oamenii, și pentru a depăși inechitățile impuse. Tehnologia noastră a evoluat rapid iar modelele noastre sociale au rămas relativ statice.

Cu alte cuvinte, schimbarea culturală nu a ținut pasul cu schimbările tehnologice. Avem acum mijloacele de a produce bunuri și servicii din abundență pentru toată lumea. Din păcate, astăzi, știința și tehnologia au fost deturnate pentru motive de interes propriu și câștig monetar prin intermediul uzurii morale planificate, uneori menționate ca retragerea conștientă a eficienței.

De exemplu, Departamentul Agriculturii din SUA, a cărui funcție este prezumat a fi efectuarea de cercetări în modalități de realizare a recoltelor mai mari per acru, platește de fap, fermierii pentru a nu produce la capacitate totală, completă. Un alt exemplu este fabricarea automobilelor cu piese care din proiectare sunt destinate ca la 2, 3 sau 4 ani să cedeze și să trebuiască a fi înlocuite, obținând astfel o mare risipă de materiale.

Sistemul monetar tinde să frâneze aplicarea acestor metode care știm că ar servi cel mai bine intereselor oamenilor și mediului. Într-un sistem monetar, puterea de cumpărare nu este legată de capacitatea noastră de a produce bunuri și servicii. De exemplu, în timpul unei depresii economice, există computere și DVD-uri pe rafturile magazinelor și automobile în loturi, dar cei mai mulți nu au puterea de cumpărare pentru a le achiziționa.

Pământul este în continuare același loc, sunt doar regulile jocului care sunt învechite și care creeaza frustrări, lipsuri și suferință umană inutilă. Acest sistem monetar a fost dezvoltat cu ani în urmă ca un dispozitiv de control al comportamentul uman într-un mediu cu resurse limitate. Astăzi, banii sunt folosiți pentru a reglementa economia nu în beneficiul populației generale, ci pentru cei care controlează bogăția financiară a națiunilor.

Economia bazată pe resurse

Toate sistemele socio-economice, indiferent de filosofia politică, credințele religioase, sau obiceiuri sociale, în cele din urmă depind de resursele naturale, de exemplu, aer curat și apă, teren arabil și tehnologie precum și de personal pentru a menține un standard ridicat de trai necesar. Simplu spus, o economie bazată pe resurse utilizează resursele existente, mai degrabă decât bani și oferă o metodă echitabilă de distribuire a acestor resurse în modul cel mai eficient pentru întreaga populație.

Este un sistem în care toate bunurile și serviciile sunt disponibile, fără utilizarea de bani, credite, barter, sau orice altă formă de datorii sau servitute. Pământul abundă de resurse iar practica actuală de raționare a resurselor prin metode monetare este irelevantă și contraproductivă pentru supraviețuirea noastră. Societatea modernă are acces la tehnologii extrem de avansate și pot fabrica hrană, îmbrăcăminte, locuințe, îngrijire medicală, un sistem de învățământ relevant, și de a dezvolta o sursă nelimitată de surse regenerabile, de energie nepoluantă, cum ar fi cea geotermală, solară, eoliană, a mareelor​​, etc.

Acum este posibil ca toata lumea să aibă și să se bucure de un standard foarte ridicat de trai, cu toate facilitățile pe care o civilizație prosperă le poate oferi. Acest lucru poate fi realizat prin aplicarea inteligentă și umană a științei și tehnologiei. Pentru a înțelege mai bine sensul unei economii bazate pe resurse, să luam în considerare acest lucru: dacă toți banii din lume au fost distrusi, la fel de mult ca și solul vegetal, fabrici, și alte resurse au fost lăsate intacte, am putea construi ceva ce am alege pentru a construi și sa îndeplinim orice nevoie ale oamenilor.

Nu de bani au oamenii nevoie, ci mai degrabă de acces liber la necesitățile vieții. Într-o economie bazată pe resurse, banii ar fi irelevanți. Tot ce ar fi necesar sunt resursele și procesul de fabricație și de distribuție al produselor. Când educația și resursele ar fi puse la dispoziția tuturor oamenilor, fără o etichetă de preț, nu ar mai exista nici o limită a potențialului uman.

Deși acest lucru este greu de imaginat, chiar și cele mai bogate persoane de astăzi ar trăi mult mai bine într-o societate bazată pe resurse așa cum a propus Proiectul Venus. Astăzi, clasele de mijloc trăiesc mai bine decât regii de odinioară. Într-o economie bazată pe resurse toată lumea ar trăi mai bine decât cei mai bogați de azi. Într-o societate bazată pe resurse, măsura succesului se va baza pe împlinirea cuiva prin preocupările individuale, mai degrabă decât achiziționarea de avere, proprietăți și putere.

Alegerea este a noastră

Comportamentul uman este supus unor legi ca orice alt fenomen natural. Obiceiurile noastre, comportamentele și valorile sunt produse secundare ale culturii noastre. Nimeni nu se naște cu lăcomie, prejudecăți, habotnicie, patriotism sau ură, toate acestea sunt modele de comportament învățate. Dacă mediul este unul nealterat, acesta se reflectă într-un comportament similar.

Astăzi, o mare parte din tehnologia necesară pentru a crea Economia Globală Bazată pe Resurse există. Dacă alegem să ne conformăm în continuare economiei bazate pe bani și profit, cu limitările prezentului, atunci este foarte probabil că vom continua să trăim rezultatele inevitabile: război, sărăcie, foamete, depravare, crimă, ignoranță, stress, frică, și inegalitate.

Pe de altă parte, dacă vom îmbrățișa conceptul de economie bazată pe resurse la nivel mondial, să aflăm mai multe despre ea și să împărtășim înțelegerea ei cu prietenii noștri, acest lucru va ajuta omenirea să evolueze din starea sa actuală.       

Sursa: Blog burebista2012

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0

Insula vrăjitoarelor din Suedia

Secretele întunecate ale Vaticanului