in , ,

Minunata Românie – Castele și conace

Demne de vizitat…

România nu se compară cu Germania sau Scoţia în ceea ce priveşte numărul de castele însă are „bijuteriile„ ei, încărcate de poveşti nespuse şi mai puţin cunoscute publicului larg. În plus, castelele din Transilvania sunt printre cele mai frumoase din Europa, cu toate că multe dintre ele se află în ruină.

În listă veţi regăsi şi castele/conace foarte cunoscute, dar şi unele de a căror existenţă probabil că nu ştiaţi, cum este Castelul Roșu din satul Lilieci (Bacău), locul în care au avut loc filmările pentru pelicula „Dumbrava Minunată” sau Castelul de la Ciucea situat pe Valea Crişului denumit şi „Castelul lui Octavian Goga”, pe care poetul l-a cumpărat în 1919.

Aşadar, dacă vă tentează să porniţi la drum în căutare de locuri încărcate de istorie şi poveşti necunoscute, vă recomandăm cele mai frumoase castele din România prezentate în galeria foto de mai jos:

Castelul Corvinilor sau Castelul Huniazilor

Situat în municipiul Hunedoara, în colțul sud-vestic al Transilvaniei, castelul și-a pastrat și astăzi în picioare, după șapte secole, turnurile bine înfipte în istorie. Este unul dintre cele mai apreciate castele din Europa, iar culoarele îi sunt străbătute la pas, anual, de peste 70.000 de turiști.

Castelul Bran 

Este un monument istoric situat în Pasul Bran-Rucăr, la 30 km de Braşov. Motivul principal pentru care turiştii străini aleg să viziteze Castelul Bran este reprezentat de cea mai grozavă legendă a Transilvaniei, cea a lui Dracula sau Vlad Ţepeş, legată incontestabil de Castelul Bran.

Castelul Peleş

Este unul dintre cele mai importante edificii istorice din România, fiind reşedinţa de vară a regilor României.

Castelul Banffy

Fiind cel mai mare castel din Transilvania, este unul din atractiile baroce majore ale Transilvaniei și României. Tot aici se desfașoară anual și festivalul de muzică „Electric Castle”.

Castelul Posada

Un monument ce aduce un plus de originalitate stațiunii Comarnic este Castelul Posada, resedința familiei Bibescu. Deși a trecut printr-un incendiu devastator în 1950, castelul nu a mai fost reconstruit, devenind depozit pentru obiectele nefolositoare ale Palatului Peleș.

Castelul Pekri Ozd

Se află în inima Transilvaniei, în localitatea Ozd. Palatul a fost reconstruit de mai multe ori de-a lungul timpului, găzduind totodată, o gradiniță, o scoală, o casă de cultură sau un CAP. După ’89, castelul a fost retrocedat doamnei Jude Mária, o moştenitoare din Franţa.  

Castelul Haller

Este situat la 17 km de Târgu -Mureș în localitatea Ogra. Interesant este faptul că turiștii se pot caza aici.

Castelul Purgly 

A fost construi în anul 1889 în actuala localitate Sofronea, reprezentând reședința familiei Purgly. Castelul Purgly este situat într-un parc, în spatele acestuia aflându-se un ștrand cu apă termală, ce are aproximativ 30 de grade. Monumentul a fost renovat și deschis publicului din anul 2007.

Castelul Roșu 

Se află în satul Lilieci, comuna Hemeiuș, județul Bacău. Aici au avut loc filmările pentru„Dumbrava Minunată”, în parcul castelului, considerat al doilea parc dendrologic din România.

Castelul Sukosd-Bethlen

Pe drumul dinspre Brașov spre Sighișoara, se află localitatea Racoș ce adăpostește Castelul Sukosd-Bethlen, fosta reședință a grufului Sukosd, construită în anul 1625.

Castelul Thury-Banyai 

Este situat in satul Tamașfalău din comuna Zabala, județul Covasna. A fost construit între anii 1810-1820, iar astăzi este casa de cultură a localității.

Castelul regal de la Săvârşin 

Este un conac deținut de familia regală pe domeniul de la Săvârșin din județul Arad.

Castelul Sturdza

Cunoscut şi sub denumirea de Palatul Sturdza, este un castel în stil neogotic construit între anii 1880-1904 de către Gheorghe Sturza şi soţia sa Maria, în satul Miclăuşeni, la o distanţă de 65 km de municipiul Iaşi. În prezent, se află în proprietatea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Castelul Bay Treznea 

Monumentul istoric se află în satul Treznea din județul Sălaj, fiind construit la mijlocul secolului al XIX-lea. Din păcate, castelul se degradează de la an la an.

Castelul Bethlen-Haller

Castelul este situat în localitatea Cetatea de Baltă, din judeţul Alba. Din fericire, castelul a fost păstrat în condiții bune, iar acum parterul și crama de sub el au fost refăcute. Castelul aparține patronului de la Jidvei și poate fi vizitat de cei care vor să deguste vinul de aici.

Castelul Cantacuzino 

Se află în stațiunea montană Bușteni, fiind construit în 1911 la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, fost ministru al României.

Castelul Karolyi

În centrul micuţului dar cochetului municipiu Carei, cândva capitală a comitatului Sătmar, a reuşit să supravieţuiască mai multe secole o clădire care a devenit astăzi, după o reabilitare capitală, principala atracţie turistică a judeţului Satu Mare – Castelul Karolyi.

Castelul Mikes

La șase kilometri de Covasna, în satul Zabala, ascunsă după o poartă de fier și mulți castani, se află casa de oaspeți a familiei de nobili maghiari Mikes. Castelul este situat la poalele Munților Carpați, fiind înconjurat de 34 de hectare de pădure.

Castelul „Iulia Hașdeu”

Se află în municipiul Câmpina, acesta fiind construit pentru comemorarea Iuliei Hașdeu, fiica lui Bogdan Petriceicu Hașdeu, care a murit la 19 ani de tuberculoză. Iulia Hașdeu, o tânără considerată genială, a fost şi primul român care a absolvit facultatea Sorbona din Paris.

Castelul Kendeffy 

Se află în localitatea Sântămăria Orlea, judeţul Hunedoara. A fost construit de familia Kendeffy în 1782, o familie de nobili foarte bogaţi la acea vreme, care aveau nevoie de o reşedinţă în Ţara Haţegului. Edificiul a fost naţionalizat în 1946 de comunişti iar din anul 1982 castelul a fost preluat de către administraţia judeţeană Hunedoara şi transformat în hotel.

Castelul de vânătoare Lăpuşna 

Este situat în satul Lăpuşna, judeţul Mureş, la o altitudine de 815 m, în Munţii Gurghiului, pe valea cu acelaşi nume. A fost construit între 1925-1926 şi a aparţinut până în 1949 familiei regale.

Palatul Ghika 

Se afla în orașul Comanești din judetul Bacău. Fosta resedință de vară a familiei Ghika – Comanesti a fost ridicată în 1890 și poartă semnătura arhitectului Albert Galleron (cel care a proiectat Ateneul Român).

Castelul Țepeș 

O adevărată bijuterie arhitectonică, situată chiar printre copacii din Parcul Carol, București.

Castelul Bela Fay

Este un monument istoric și arhitectonic din secolul XIX, situat în Simeria. Istoria clădirii este legată de existenţa parcului Arboretum Simeria, o colecţie extrem de valoroasă de plante lemnoase exotice, dar şi autohtone.

Castelul Salbek 

Este situat în satul Petriș din comuna cu același nume, județul Arad. Ansamblul Castelului Salbek datează din perioada 1800-1850, în ultima perioadă fiind sanatoriu pentru tratarea afecțiunilor pneumofiziologice. A fost retrocedat în anul 2009.

Castelul Goga

În Ciucea, județul Cluj, deasupra văii Crișului, se înalță Castelul Goga. Acesta a fost scena multor povești care au stârnit scandal în epoca trecută. Tot aici se află și mormântul poetului.

Magna Curia sau Castelul Bethlen

 Se află în municipiul Deva, la poalele dealului cetății, lângă parcul orașului.

Castelul Pogány

Se află la aproximativ 15 km de Parcul Naţional Retezat şi la 6 km de Haţeg, în Păclişa, judeţul Hunedoara. Castelul, construit la începutul secolului al XIX-lea, este dispus pe două niveluri şi conţine 22 de camere. Edificiul este înconjurat de un parc străbătut de un pârâu, cu alei pentru plimbări.

Sursa: Blog romaniamegalitica

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0

Piramidele pierdute din Peru

Macerat de hrean cu miere