in , , ,

Bateria din Bagdad și misterioasele becuri străvechi

Cunoșteau anticii electricitatea!?

Bateria din Bagdad pare să indice că, acum două mii de ani, cel puțin o civilizație cunoștea electricitatea, învățase cum să o genereze și știa cum să o stăpânească.

Ideea că producerea energiei electrice este o invenție recentă pare un lucru de la sine înțeles, la fel ca dependența totală a societății moderne de electricitate. Fulgerul, magnetismul și electricitatea statică erau cunoscute de civilizațiile antice, însă nu erau folosite în vreun fel.

Cel puțin așa se credea până la descoperirea unui obiect uimitor, intrat în istorie drept „bateria din Bagdad”. Aceasta indică faptul că, în secolul I al erei noastre, oamenii cunoșteau electricitatea, o stăpâneau și învățaseră cum să o genereze.

Bateria din Bagdad a fost o descoperire colosală. Acest lucru nu a fost făcut de către greci, romani sau chinezi, ale căror civilizații sunt în general considerate cele mai avansate din lumea antică.

Generarea energiei electrice a fost realizată în Imperiul Part (al persanilor), care nu este cunoscut în principal pentru realizările din domeniul tehnicii și ingineriei.

În 1936, arheologii care lucrau pentru Autoritatea Irakiană a Antichităților făceau săpături în situl antic Khujut Rabou, de lângă Bagdad. În timpul lucrărilor, ei au descoperit un vas ciudat. Recipientul avea înălțimea de 14 centimetri iar înăuntrul său, un sigiliu de bitum fixa un cilindru de cupru. Cilindrului de cupru se afla o bară de fier, care era și ea fixată cu bitum.

Wilhelm Koenig, un austriac care avea funcția de director al Muzeului din Bagdad la acea vreme, și-a dat seama că borcanul și elementele sale ciudate din metal erau dispuse astfel încât obiectul putea funcționa ca o baterie.

Mai era nevoie numai de adăugarea unui acid, în vremurile antice fiind disponibili numeroși acizi, inclusiv sucul de citrice și oțetul. Artefactul a fost botezat „bateria din Bagdad”.

S-au făcut experimente cu replici ale borcanului, folosindu-se diferiți acizi. Apa sărată a erodat fierul, astfel încât voltajul înregistrat în bateria din Bagdad a scăzut la niveluri minime în 60 de secunde. Sulfatul de cupru a produs 0,45 volți timp de mai multe ore, până când cuprul a placat bara de fier. Însă, un amestec de acid acetic (oțet distilat) și suc de grepfrut a produs 0,49 volți timp de mai multe zile – bateria din Bagdad era funcțională!

Ulterior, arheologii au găsit și mai multe baterii, aparținând perioadei sasanide. Aceste baterii erau umplute cu papirus și au fost găsite în vecinătatea unor amulete magice.

Dar cum ar fi putut folosi parții și sasanizii un curent electric cu voltaj mic? Nu s-au găsit nicăieri dispozitive electrice, motoare, surse de lumină sau obiecte similare care să fi aparținut lumii antice.

Unii cercetători susțin că dovezile referitoare la tehnologiile antice avansate au fost ascunse sau interpretate greșit. De exemplu, ei spun că un basorelief din complexul de temple de la Dendera, aparținând perioadei târzii a Egiptului ptolemeic, înfățișează becuri electrice, care ar fi putut fi alimentate de baterii de felul celor găsite în Bagdad.

Suntem, așadar, în posesia mai multor borcane de lut, care arată și funcționează ca bateriile. Ce utilitate ar fi putut avea ele? Din câte știm, parții nu au folosit niciodată curentul electric. Așa că unii savanți se întreabă dacă artefactele antice chiar erau folosite ca niște baterii!?

S-a sugerat faptul că ar fi putut fi folosite pentru a depozita suluri sacre astfel încât umezeala să nu aducă vătămări papirusului – în mai multe baterii s-a găsit papirus. Și faptul că un obiect poate fi folosit pentru a produce electricitate nu înseamnă în mod necesar că acel obiect chiar a fost folosit în acest scop.

Unii arheologi sugerează faptul că bateriile ar fi putut fi folosite pentru a aplica un curent electric de mică intensitate pentru a trata durerea. Mai mult, bateriile au fost găsite alături de obiecte ritualice, care erau des folosite în medicina antică.

Oricare ar fi fost scopul lor, bateria din Bagdad face foarte plauzibilă ipoteza că civilizațiile antice au inventat aceste dispozitive cu mai mult de 1.700 de ani înainte ca Alessandro Volta să inventeze bateria chimică modernă.

Sursa: incredibilia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0

Dacii – Noi dezvăluiri

Planul Kalergi – Genocidul popoarelor europene