in , , ,

Cele mai impresionante ruine antice din lume

Minuni ale civilizațiilor apuse…

În timp ce structurile moderne pot fi mai mult decât impresionante în ceea ce privește arhitectura, avansul tehnologic și frumusețea, totuși există ceva de spus despre structurile din trecut.

Ruine din întreaga lume au rezistat testului timpului și rămân în picioare uimindu-i pe vizitatori. Ei bine, nu au rezistat complet testului timpului, altfel nu ar fi numite ruine. Multe dintre metodele utilizate pentru a crea aceste orașe, temple și monumente antice rămân destul de misterioase, deoarece să le construiești în zilele noastre ar fi considerată o muncă titanică sau uneori chiar imposibilă.

Mai jos aveți înșirate 30 de minunate ruine antice…

1. Machu Picchu (Regiunea Cusco, Peru)

Machu Picchu, un sit inca din secolul al XV-lea, care se credea a fi o moșie a împăratului Pachacuti, a fost „descoperit” de Hiram Bingham în 1911. O atracție turistică vizitată intens, Machu Picchu se află la 7.970 de metri deasupra nivelului mării.

2. Chichén Itzá (Tinum, Mexic)

Orașul maiaș precolumbian Chichén Itzá este vizitat de peste 1,2 milioane de oameni anual, ceea ce îl face unul dintre cele mai vizitate situri arheologice din Mexic.

3. Stonehenge (Wiltshire, Anglia)

Înconjurat de sute de movile mortuare, Stonehenge este un monument preistoric din Wiltshire, Anglia. Arheologii postulează că situl a fost construit între 3000 și 2000 î.Hr.

4. Ta Prohm (Provincia Siem Reap, Cambodgia)

Văzut în filmul Tomb Raider, Ta Prohm a fost numit inițial Rajavihara. Deși majoritatea templelor angkoriene au fost reconstruite în mare măsură, Ta Prohm rămâne în mare parte în starea sa inițială. A fost fondat ca mănăstire și universitate budistă Mahayana.

5. Grotele Longmen (Provincia Henan, China)

Peste 1.400 de peșteri umplute cu peste 100.000 de statui alcătuiesc Grotele Longmen, cunoscute și sub numele de Peșterele Longmen. Unele dintre statui au sub un metru înălțime, în timp marea statuie a lui Buddha măsoară 17 metri.

6. Borobudur (Magelang, Java Centrală, Indonezia)

Cel mai mare templu budist din lume, Borobudur este alcătuit din șase platforme pătrate cu trei platforme circulare ce se sprijină deasupra lor. 2.672 reliefuri și 504 de statui ale lui Buddha împodobesc templul.

7. Luxor Temple (Luxor, Egypt)

Fondat în 1400 î.Hr., Templul Luxor este un complex de temple din gresie situat în actualul Luxor (cunoscut sub numele de Teba/Theba în cele mai vechi timpuri). În zonă se mai găsesc alte cinci temple mari.

8. Zidul lui Hadrian (Cumbria, Anglia)

Zidul lui Hadrian era o fortificație în Marea Britanie. O mare parte a zidului a rămas intact devenind patrimoniu mondial UNESCO în 1987. Majoritatea zidului a fost construit în șase ani și a marcat granița de facto a Imperiului Roman în Insulele Britanice.

9. Colosseum (Roma, Italia)

Aflat în Roma, Colosseumul este cunoscut și ca Amfiteatrul Flavian. Este cel mai mare amfiteatru din lume, fiind construit din beton și piatră între 70 și 80 d.Hr.

10. Baalbek (Guvernoratul Beqaa, Liban)

Baalbek poate fi găsit în Valea Beqaa și este unul dintre cele mai bine conservate ruine ale Libanului. Orașul a fost cunoscut sub numele de Heliopolis în perioada romană.

11. Volubilis (Meknès-Tafilalet, Maroc)

Un oraș roman parțial săpat fondat în secolul al III-lea î.Hr., Volubilis a fost inițial o așezare feniciană. Orașul a fost abandonat în jurul secolului al XI-lea d.Hr., când scaunul de putere al Marocului a fost relocat la Fes.

12. Bagan (Regiunea Mandalay, Burma/Myanmar)

Bagan a fost capitala Regatului Pagan din secolul al IX-lea până în secolul al XIII-lea. În prezent, pot fi găsite peste 2.200 de temple și pagode. În apogeul său, orașul avea peste 10.000 de temple budiste.

13. Micene (Argolis, Grecia)

Micene, fortăreață militară greacă, a fost considerat unul dintre cele mai importante situri ale Greciei antice. Perioada de istorie de la 1600 la 1100 î.Hr. este denumită Miceneană, cu referire la oraș.

14. Jerash (Guvernoratul Jerash, Iordania)

Construit inițial în jurul vremii lui Alexandru cel Mare, orașul antic Jerash a fost deținut de o serie de imperii succesive. În 749 d.Hr., un cutremur a distrus o mare parte din oraș. Războaiele și cutremurele ulterioare l-au deteriorat și mai mult. Ruinele au rămas îngropate până au fost descoperite în 1806.

15. Moai din Rano Raraku (Insula Paștelui, Chile)

Rano Raraku este principala carieră de moai de pe Insula Paștelui. Oamenii Rapa Nui au sculptat figurile umane, sau moai, între 1250 și 1500 d.Hr. Cel mai înalt moai cântărește 82 de tone – simplul act de a-l mișca este considerat o reușită mai mult decât impresionantă.

16. Tulum (Quintana Roo, Mexic)

Tulum este un alt sit maiaș precolumbian, cunoscut a fi unul dintre ultimele orașe construite de aceștia. Cele mai renumite clădiri cu ziduri bine conservate sunt El Castillo – Templul Dumnezeului Descendent și Templul Frescoes.

17. Tiwanaku (Municipalitatea Tiwanaku, Bolivia)

Savanții consideră Tiwanaku (cunoscut și sub numele de Tihuanaco) drept una dintre cele mai importante civilizații pre-incașe din această regiune. Imperiul din care a fost capitala Tiwanaku a înflorit între 300 și 1000 d.Hr.

18. Teotihuacán (San Juan Teotihuacán, Mexico)

Originile acestui oraș mesoamerican sunt tulburi, dar se presupune că a ajuns la o populație de peste 150.000 în apogeul său. Nu numai că adăpostește Piramida Lunii și Piramida Soarelui, ci și complexe rezidențiale respectiv Bulevardul Morților.

19. Palmyra (Siria)

134 km nord-est de Damasc, situat într-o oază, se găsea Palmyra un fost oraș arameic vechi. Cea mai notabilă clădire a orașului ere templul lui Ba’al. Din păcate acest sit a fost distrus de către rebelii sirieni.

20. Capadocia (Regiunea Anatoliei Centrale, Turcia)

Capadocia a fost casa imperiului hitit. Multe dintre templele și casele din Cappadocia au fost tăiate direct în structurile de rocă cunoscute sub numele de „coșuri de zână” vizibile în fotografia de mai sus. Cea mai veche mențiune a numelui regiunii datează de la sfârșitul secolului VI î.Hr.

21. Amfiteatrul El Jem (Guvernoratul Mahdia, Tunisia)

Amfiteatrul din El Jem este unul dintre rămășițele orașului roman Thysdrus, cunoscut astăzi sub numele de El Djem. Amfiteatrul avea o capacitate de 35.000 de oameni. Câteva scene din Life of Brian și Gladiatorul au fost filmate aici.

22. Wat Ratchaburana (Ayutthaya, Thailanda)

Templul budist Wat Ratchaburana situat în parcul istoric Ayutthaya, a fost fondat în 1424 de regele Borommarachathirat II pe locul de cremare al celor doi frați ai săi mai mari, care au murit într-un duel pentru succesiunea tronului.

23. Petra (Guvernoratul Ma’an, Iordania)

Petra este cea mai vizitată atracție turistică a Iordaniei, renumită pentru arhitectura tăiată în stâncă. Orașul este cunoscut și sub numele de Orașul Trandafirilor datorită culorii stâncii din care a fost tăiat.

24. Băile Romane (Bath, Anglia)

Construit între 60 și 70 d.Hr., complexul Băile Romane din Bath este foarte bine conservat. Combinat cu Sala Mare a Pompelor, site-ul primește peste 1 milion de vizitatori anual.

25. Pompeii (Pompei, Italia)

Pompeii, un vechi oraș roman, aproape de Napoli, a fost distrus și îngropat în cenușă și pomice după erupția Muntelui Vezuviu în 79 d.Hr. Aproximativ 2,5 milioane de persoane vizitează anual Pompeii.

26. Ellora (Maharashtra, India)

Ellora, un sit arheologic indian, este cel mai cunoscut pentru peșterile sale. Există 34, ele fiind tăiate din fețele de stâncă ale dealurilor Charanandri.

27. Monumentul Național Castelul Montezuma (Camp Verde, Arizona, Statele Unite)

Aceste locuințe de stâncă foarte bine conservate pot fi găsite în Monumentul Național Castelul Montezuma din Arizona. Au fost construite de oamenii precolumbieni Sinagua.

28. Efes (Provincia Izmir, Turcia)

Un vechi oraș grecesc de pe coasta Ioniei, Efes a fost renumit pentru Templul lui Artemis. Templul, una dintre cele șapte minuni ale lumii antice, a fost distrus în mare parte în anul 268 d.Hr. de către goți.

29. Peșterile Ajanta (Maharashtra, India)

Similar cu peșterile de la Ellora, Peșterile Ajanta sunt formate din aproximativ 30 de monumente budiste tăiate în stâncă. Zona a fost acoperită cu frunziș dens până a fost descoperită din întâmplare în 1819.

30. Cobá (Quintana Roo, Mexic)


Nu departe de ruinele Tulum, Cobá era un oraș maiaș precolumbian. La apogeu, se spune că a găzduit peste 50.000 de oameni. Cea mai înaltă piramidă a site-ului are o înălțime de 138 de metri.

Chiar dacă la detalii sunt prezentate concluziile cercetătorilor și arheologilor „mainstream”, aceste structuri sunt cu mult mai vechi și mai misterioase decât ni se prezintă. Adevărata istorie a omenirii este ascunsă…

 Sursa: matadornetwork

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Loading…

0

Grota cu scoici din Margate

Dacii – Adevăruri tulburătoare