in , ,

Cercurile din lanuri – Mesaje din alte lumi

Sau păcăleli elaborate?

Știința privește cercurile din lanuri ca pe niște falsuri inteligente, însă tot mai mulți cercetători prezintă dovezi convingătoare că originile acestor creații sunt mult mai bizare decât credem.

Situat într-o zonă gri a înțelegerii raționale – acolo unde se întâlnesc paranormalul, știința și farsa, fenomenul cercurilor din lanuri a început sub formă de figuri geometrice relativ simple, având la bază cercuri, observate pe câmpurile de grâu, secară șau alte cereale.

Primele cercuri din lanuri au fost descoperite în anii ’70, în câteva zone rurale din Anglia și au fost puse adeseori pe seama fenomenelor naturale precum tornadele, fulgerele globulare sau alte tipuri de manifestări rare sau neobișnuite.

Însă începând cu anii ’80, formele au devenit tot mai complexe, unele având forma unor criptograme ce păreau a fi mesaje cu semnificație necunoscută. În astfel de situații, tiparele păreau a fi operele unor ființe inteligente, umane sau de altă natură.

Fenomenul a continuat de-a lungul anilor, în fiecare vară fiind descoperite modele din ce în ce mai complexe și adeseori frumoase.

Opera omului?

Dezbaterea privind originea formelor continuă printre cercetătorii fenomenului. Cine sunt autorii cercurilor din lanuri: oamenii,extratereștrii sau forțele naturii?

Multe modele sunt, în mod evident, făcute de oameni. Colin Andrew, un veteran al investigațiilor asupra cercurilor din lanuri, estimează că în jur de 80% dintre cercuri sunt făcute de oameni. Însă unii cercetători insistă asupra faptului că multe dintre formațiuni sunt creația unor entități misterioase, din altă lume.

Explicațiile scepticilor au variat de la ridicol – „cercurile sunt făcute de arici care fug în cercuri în timpul perioadei de împerechere”, la probabil – „au fost făcute de studenți”. Explicațiile celor care cred în originea non-umană a cercurilor au fost, de asemenea, diverse – unii au pus cercurile pe seama extratereștrilor, alții au susținut că acestea sunt create de însăși planeta Pământ, ca un fel de avertizare pentru omenire.

Cercurile au uneori modele foarte frumoase

De partea scepticilor se află confesiunile unor creatori de cercuri precum Doug Bower și Dave Chorley, doi pensionari din Anglia „puși pe șotii”.

În 1991, Doug și Dave au susținut că, timp de 13 ani, au realizat sute de cercuri folosind doar o scândură, o frânghie și o șapcă de baseball de care era atașată o sârmă, care îi ajuta să se deplaseze în linie dreaptă. Spusele celor doi sunt puse la îndoială de unii cercetători, dar este clar că multe cercuri sunt niște farse ale unor oameni care au folosit scânduri de lemn și frânghie. Acești farsori au dovedit în fața camerelor de filmat că puteau crea modele mari și elaborate în numai câteva ore.

Dar ce ne facem cu afirmațiile care susțin că cercurile din lanuri sunt create de forțe supranaturale, extraterestre sau, în orice caz, de neînțeles la ora actuală? Care sunt dovezile care îi fac pe unii cercetători să tragă concluzia că aceste cercuri nu au origine umană?

Cercetătorii spun că „adevăratele” cercuri au niște caracteristici care nu pot fi replicate de oameni. Iată câteva dintre aceste atribute:

  • Numărul, complexitatea și amplasamentul cercurilor din lanuri: unele cercuri apar efectiv „peste noapte, în mijlocul lanurilor”, fără urme de pași în apropiere, fiind prea mari pentru a fi realizate în decurs de doar câteva ore.
  • Schimbările suferite de plante: unii cercetători au testat plantele din interiorul și exteriorul cercurilor și au descoperit că există diferențe clare între acestea. De exemplu, spicele de grâu prelevate din anumite cercuri prezintă anumite diformități, nodurile de pe tulpina paielor fiind mult mai lungi decât nodurile de pe paiele de grâu din afara cercurilor.
  • Efectele electromagnetice, radioactive și fizice detectate în sol sau în plantele din interiorul cercurilor.
  • Martorii oculari care semnalează prezența unor sferele luminoase în apropierea cercurilor din lanuri. Unii au susținut că au văzut lumini, nori ciudați și OZN-uri în preajma formelor.

Creația omului sau extratereștrii!? Pentru multe dintre aceste cercuri, misterul rămâne de nepătruns.

Sursa: incredibilia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Loading…

0

Cutia cu metafore – Oda proștilor

Poporul dac nu s-a romanizat