in , , ,

Puma Punku – Enigmaticul complex megalitic

Amprenta unei civilizații apuse…

Puma Punku sau „Pumapunku” este un complex de ruine megalitice care cuprinde mai multe structuri din blocuri masive de piatră taiate cu o precizie incredibilă în diverse forme geometrice ce se întrepătrund asemenea unui puzzle.

Ruinele de la Puma Punku alături de Piramida Akapana, Platforma Kalasasaya şi Templul subteran fac parte din site-ul arheologic de la Tiwanaku (Tihuanaco), Bolivia.

Puma Punku este situat la 4000 metri deasupra nivelului mării şi datează după unii de acum 12.000-17.000 ani. Impunătoarea construcţie se întindea pe o impresionantă suprafață de 167.36 m lungime și 116.7 m lăţime, iar blocurile de piatră cântăresc între 200 şi 800 de tone.

Se presupune că oamenii care au trăit aici, nu cunoșteau nici limbajul scris și nici roata, și totuși au construit una dintre cele mai complexe structuri din lume.

Este foarte puţin probabil ca pietrele din Puma Punku să fi fost tăiate cu ajutorul vechilor tehnici, poate doar cu o tehnică de care nu știm nimic în momentul de față. Pietrele sunt alcătuite din granit și diorit iar singura piatră care este mai dură ca oricare din cele două este diamantul. La vremea respectivă singurele unelte pe care le aveau indigenii erau din cupru.

Blocurile de piatră au fost tăiate urmând tipare exacte și cu o precizie extraordinară. Tăieturile de pe aceste pietre sunt perfect liniare, găurile sunt perfecte circulare şi toate de aceeași adâncime. Ele au fost tăiate astfel încât se întrepătrund şi se potrivesc asemeni unui puzzle, înăltând o structură de patru nivele. Nu există urme de mortar.

Spre exemplu, unele prezintă canale adânci de 6 mm tăiate cu precizia laserului, fără erori, perfect identice unele cu altele.

Nu numai că aceste pietre au fost greu de tăiat, dar ele sunt de asemenea extrem de grele. Una dintre pietre cântăreşte aproximativ 800 de tone iar cea mai apropiată carieră este la 16 Km. Cum au putut acești oameni să mute blocuri care cântăresc zeci de tone şi cum au fost capabili să formeze o structură cu ele? 

Potrivit experților, și modul în care au fost amplasate uriașele blocuri de piatră ridică semne de întrebare, în condițiile în care nu s-a descoperit nicio urmă privind tractarea și montajul acestora. 

Acestea sunt, fără îndoială, cele mai vechi și mai enigmatice ruine de pe pământ. E greu să ne imaginăm cum de nu au ajuns să fie considerate una dintre cele mai mari minuni ale ale lumii, precum Marea Piramidă din Egipt. Pentru că oricât de spectaculoasă ar fi, Marea Piramidă pălește în comparație cu ruinele de la Puma Punku.

Chiar și în raport cu tehnologia modernă și informațiile de ultimă generație, aceste structuri sfidează logica și îi derutează pe cei care caută să rezolve misterele pe care le ascund. Cine a construit structurile? Cum? De ce au fost construite?

Sursa: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Loading…

0

Misterul Castelului de Coral

Cutia cu metafore – Fiul