in , , ,

„The Matrix” – Realitate asemănătoare lumii noastre

Ai senzația că trăiești într-o Matrice!?

„The Matrix / Matricea” – trilogia fraților Wachosky este probabil unul dintre cele mai bune filme apărute vreodată. Pe lângă faptul că e un film SF, el este o alegorie.

O alegorie despre lumea noastră fiind sub control total, control deținut de un sistem ascuns, ocult, care ne vrea ușor de manipulat și supuși. O alegorie despre cum această planetă este transformată într-o societate-închisoare în care oamenii își duc traiul inerți și dependenți de sistem, o închisoare a minții. Vestea bună e că trilogia oferă și „cheia”/ soluția de cum ne putem deconecta de la matrice.

Filmul este încărcat totalmente de simbolistică…

„Ce este matricea?” 

Acțiunea filmului începe într-un hotel denumit simbolic „The Heart of the City / Inima Orașului”. Vom vedea pe parcurs că acest lucru nu este întâmplător, totul începe și se termină în același loc : în inimă. Toată povestea face conturul unui cerc complet, un ciclu, Neo aflându-se la finalul filmului în același loc de unde a pornit acțiunea.

Trezirea

Îl avem pe Neo/Thomas Anderson, la începutul filmului dormind/„adormit” , ceea ce sugerează că noi suntem adormiți, deoarece Neo reprezintă Omul, reprezintă poziția noastră ca persoană obișnuită prinsă în capcana Matricei. El primește un mesaj criptat pe calculator: „Trezește-te, Neo… aparții Matricei.” – o trezire a conștiinței și nicidecum o trezire din somn.

Camera 101

Apartamentul său este o trimitere directă către filmul 1984, ecranizat după cartea cu același nume, scrisă de George Orwell. În 1984, camera 101 e camera de tortură, a groazei și a fricii în care ajunge în cele din urmă personajul principal. Așadar apartamentul său e locul unde sunt ascunse cele mai mari frici ale lui, chiar și ușa o deschide doar cu „un singur ochi”.

„Simulacra and Simulation”

Este locul ăn care Neo își ascunde diferitele programe hackuite și banii. Este o carte dar nu orice carte ci „Simulacra and Simulation”, o carte reală scrisă de Jean Buadrillard dupa care s-a inspirat și filmul. J. Buadrillard susține că în cultura postmodernă, societatea a dat atât de mult credit tiparelor și modelelor create încât a pierdut legătura cu teritoriul, cu lumea reală, care a precedat tiparele. Însăși realitatea a început să imite tiparele create. Contactul cu lumea reală e nul.

Până la întâlnirea dintre Neo și Morpheus, mai sunt o serie de întâmplări și replici cu însemnătate:

  • sincronicitatea dintre mesajul-îndemn criptat de pe calculatorul său „Follow the white rabbit / Urmărește iepurele alb” și apariția iepurașului la ușă.
  • întâlnirea și dialogul cu Trinity având la bază întrebarea centrală „Ce este Matricea?” și răspunsul „Răspunsul e acolo, afară! Te va găsi… dacă îți dorești cu adevărat!” sugerează că dorința de adevăr trebuie să fie prezentă pentru a primi răspunsuri.
  • apoi la locul de muncă, urmează o întâlnire cu șeful său și dialogul: „Ai probleme cu autoritățile, Dl. Anderson. Te crezi deosebit, crezi că ție nu ți se aplică regulile […] ..toți angajații înțeleg că fac parte dintr-un întreg, […] iar dacă un angajat are o problemă, întregul are o problemă.”, denotă existența unei puteri superioare în fața căreia trebuie să te supui.
  • Agenți ai sistemului îl prind pe Neo și-i sădesc frica, reducându-l la tacere, iar apoi îi introduc un dispozitiv în organism, pentru ca sistemul să îl poată controla, urmări. Sistemul te vrea tăcut!

Trinity este cea care îi aduce față în față pe Neo și Morpheus. Fiecare personaj are câte o reprezentație alegorică, ei reprezentând diferite aspecte, expresii ale conștiinței noastre.

 Gândurile, emoțiile, acțiunea

  • Morpheus: simbol al Gândurilor. Este Mintea, Inteligența, cel care ne arată Adevărul.
  • Trinity: simbol al Emoțiilor. Reprezintă partea feminină, Spiritul, Inima, Compasiunea, Dragostea. Trinity e puntea de legătură dintre Neo și Morpheus, sau Inima e puntea de legătură dintre Minte și Voiță.
  • Neo: simbol al Acțiunii. El e Voința, Curajul, dorința de Libertate.

Astfel când Mintea și Voința se întâlnesc, Mintea îi explică Voinței, într-un discurs superb dintre Morpheus și Neo, ce este Matricea pentru ca la urmă să lase decizia în mâna lui Neo (pastila albastră / pastila roșie), sugerându-i că trebuie să fie deschis la minte și să vadă pe propria piele, altă modalitate nefiind posibilă.

Lumea iluzorie

Odata ce Neo alege pilula roșie, calea infinit mai grea, dar calea care duce la Adevăr, toată lumea așa cum o știa el se dizolvă. Când începi să vezi adevărul, toată realitatea iluzorie, toate credințele ce le-ai avut dispar. Adevărul arată cum suntem cu toții adormiți și conectați la Matrice, prin intermediul TV și mass-media, guvernelor, sistemelor de credințe, religiilor, etc., fără pic de simț al realității.

Realitatea

E pentru prima dată când Neo prinde viață, el fiind până acum doar o legumă pe plantație, o sursă de energie pentru mașinăriile (Inteligența Artificială) care conduc Matricea, mașinării ce i-au creat o realitate artificială în care el era un programator. Aceea nu e realitatea; realitatea e mult mai sumbră. Oamenii nu mai sunt născuți ci sunt cultivați și crescuți în celule pe plantații imense doar cu scopul de a servi energie mașinăriilor. Această Inteligență Artificială care a pus stăpânire pe lume are o conștiință mecanică, un intelect rupt de orice sentiment, de grijă, de inimă. Acest gen de intelect ne-a adus unde suntem. 

Matricea = Control 

„Matricea e o lume imaginară, creata de computer pentru a ne ține sub control, pentru a schimba o ființă umană… într-un baterie (energie).”

Atâta timp cât Matricea există, omenirea nu va fi cu adevărat liberă. Ea operează pe tărâmul minții, tinând oamenii într-o stare de visare pentru ca ei să nu vadă realitatea, ci doar „realitatea” proiectata de sistem.

Numele Neo

Numele nu e ales întâmplător. Latinescul Neo înseamnă Nou. Neo = Omul Nou, sau stadiu nou de evoluție umană, spre care tindem cu toții. Neo reprezintă neocortexul, cele 2 emisfere aduse sub un singur creier complex care funcționează ca un tot unitar în echilibru perfect.

Sintagma „Free your Mind / Eliberează-ți mintea”

E momentul în care Neo trebuie să fie puternic și pregatit. Pentru asta trebuie înlăturată frica, îndoiala, neîncrederea. Eliberează-ți mintea. Nimeni nu o poate face în locul tău. Poți duce calul la apă, dar nu-l poți obliga să bea. Poți să areți adevărul cuiva, dar nu-l poți obliga să-l accepte. Transformarea trebuie să vină din interior, apoi adevărul se va arăta. Majoritatea nu sunt pregătiți!

`Matricea este un sistem. Acest sistem este dușmanul nostru. Când esti înăuntru ce vezi? Afaceriști, avocați, profesori, tâmplari. Mințile celor pe care încercăm să-i salvăm. Dar până atunci, acești oameni fac parte din sistem și deci ne sunt dușmani. Trebuie să înțelegi, că majoritatea nu sunt pregătiți să fie deconectați. Mulți sunt atât de inerti, atât de neajutorați, dependenți de sistem, încât se vor lupta ca să-l apere.”

„Ignorance is bliss / Ignoranța este fericire” 

Ignoranța este fericire – filozofia de viață a lui Cypher, unul din membrii echipajului. Este cel care nu are voința de a merge mai departe pe calea adevărului. Astfel că el face un pact cu Agentul Smith pentru a-l preda pe Morpheus (care deține codurile de intrare în ultimul oraș uman, Zion), iar acestuia i se promite că va fi readormit în Matrice. Câți dintre noi nu avem aceeași atitudine!?

Cunoașterea de sine

Oracolul e personajul cu profeția, intuiția, cunoașterea de sine. Neo merge la Oracol, pentru ca acesta să îi confirme că el e Alesul. Semnul deasupra ușii, înseamnă „Cunoaște-te pe tine însuți” și e o trimitere directă către Oracolul din Delphi, centru de tradiții mistice în lumea antică. Acest aforism este inscripționat pe Templul lui Apollo din Delphi, lucru care îi lipsește lui Neo. Doar prin cunoașterea de sine, poți să îl cunoști pe Dumnezeu.

Credința 

Morpheus este prins de către Agenți. Neo și Trinity hotărăsc să intre în Matrice și să-l salveze, ceea ce și reușesc. Neo decide pentru prima dată, să nu fugă de agenți cum a fost învățat, ci să stea și să lupte. Pentru prima dată, crede că el este Alesul, cel care reprezintă Adevărul.

Camera 303

Filmul se întoarce în locul din care a început, la hotelul Heart of the City, în camera 303, unde Trinity a fost atacată. Acest număr are semnificație masonică – gradul 33 –  find un nivel important în masonerie. Aici Neo este împușcat și moare. Tot în masonerie, nivelul 33 vorbește despre moarte și reînviere la un alt nivel de conștiință.

Iubirea

Neo este readus la viață de Trinity care reprezinta forta feminina, iubirea si compasiunea printr-un sărut. Doar adevărata iubire și compasiune poate „reînvia” pe cineva.
Trezindu-se, Neo vede ce e cu adevărat Matricea; are clarviziune și realizează Adevărul.

 – System Failure –

„There’s a difference between knowing the path and walking the path! / Există o diferență între a cunoaște calea și a merge pe cale!” – Morpheus.

Oare realitatea în care trăim, viețile noastre, nu sunt asemănătoare cu Matricea din film!? Esențialul este că, până la urmă ieșirea din Matrice nu este niciodată echivalentă cu salvarea definitivă, ci este doar începutul unui drum, prin adevăr, către ceva mult mai înalt.

Sursa: Blog raduungureanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Loading…

0

Sfârşitul programat al democraţiei

Educația înseamnă ceva mai mult… decât a merge la școală