in , ,

Educația înseamnă ceva mai mult… decât a merge la școală

Fii tu propriul tău profesor…

Pentru mulți oameni, anii de scoală reprezintă cea mai bună perioadă din viața lor. Își amintesc cu plăcere de momentele distractive și de prieteniile create – dar câți își aduc aminte și de lucrurile învățate?

În esență, scoala are rolul de a transfera cunoaștere și de a pregăti tinerii pentru a deveni membrii responsabili ai societății. Deși au cele mai bune intenții, multe instituții scolare din ziua de azi nu reușesc să-și mai atingă scopul.

De mici am fost învățați să privim scoala ca pe un lucru foarte important. Cu toții am auzit aceleași îndemnuri de la adulți: „nu lăsa școala”, „mergi la cursuri”, „fă-ți lecțiile”, „ascultă-și profesorul”, etc.

Cu toată această presiune din partea părinților și a profesorilor nu este de mirare că ideea de a renunța la școală este privită ca o alegere greșită. Mai mult decât atât, constituie și un obstacol în găsirea unui loc de muncă. Totuși, unii dintre cei mai creativi și mai de succes oameni din întreaga lume au renunțat la scoală.

O alternativă mai bună

Deși scoala este importantă, ea nu trebuie confundată cu educația fiindcă educația înseamnă mai mult decât a merge la școală.

Dacă trecem dincolo de ideile preconcepute, educația poate fi definită ca proces de învățare, de dobândire a cunoașterii, de dezvoltare a unor abilități, valori, convingeri și obiceiuri. Educația are loc deseori sub îndrumarea unor educatori, însă – și în aceasta constă secretul ei – te poți educa și singur.

Școala este un loc fizic, însă educația poate fi făcută oriunde, oricând și de către oricine – inclusiv de tine însuți/însăți. Educația nu are nevoie de un decor anume. De fapt, orice experiență care are ca rezultat dezvoltarea modului de a gândi, a simți sau a acționa poate fi considerată o experiență cu caracter educativ.

Pe scurt, educația este o forma de învățare care nu se termină niciodată.

Mulți oameni de succes au renunțat la școală. Cu toate acestea, nu au fost nici proști și nici needucați. Însă, în loc să meargă la școală, au preferat să fie autodidacți și să învețe din propriile experiențe de viață.

La școală învățăm mai mult teoretic și deseori ne lipsește ocazia de a pune în practică cunoștințele dobândite. Iar fără aplicația practică, cum putem spune dacă am învățat ceva cu adevărat?

Pentru rezultate bune la școală, trebuie să fii ascultător, iar a fi sau nu elev „bun” depinde în mare măsură de așteptările profesorilor. Totul se transformă astfel într-un efort constant de a te ridica la nivelul așteptărilor celor din jur și nu într-un proces de învățare a unor lucruri cu adevărat utile pentru o viață sănătoasă, fericită și productivă.

Ceea ce înveți la școală și realitatea vieții sunt deseori două lucruri diferite și uneori chiar opuse. Pentru a reuși în viață, trebuie să ieși din tipare și nu să faci ceea ce face toată lumea.

Sunt multe abilități de care ai nevoie pentru a avea succes și pe care nu le înveți la școala – cum să dezvolti și să menții relații pozitive, cum să muncești inteligent, cum să îți găsești drumul în viață, etc. Acestea sunt lucruri pe care nu ți le predă nimeni la școala. Dar când te educi singur (din experiență, din cărți sau studiind singur), înveți și aplici în mod constant noile cunoștințe dobândite.

Cum să te educi singur

Așadar, educația este altceva decât școala. Dar cum putem dobândi această educație?

  • Dezvoltă-ți o atitudine de învățare  

Dacă vrei să faci progrese reale în viață, trebuie să înțelegi că învățarea nu are legatură doar cu școala. Găsește metode noi de învățare și descoperă lucruri care să te ajute cu adevărat în viață. Îți poți lărgi cunoștințele citind cărti, urmărind documentare sau filme educative, participând la cursuri sau conferințe și învățând din propriile experiențe de viață.

  • Ieși din zona ta de confort

Nu poți evolua dacă te limitezi la ceea ce știi sau la pasiunile pe care le ai. Caută să faci lucruri noi care să depășească sfera ta de interes și să te scoată din zona ta de confort. De exemplu, daca ești scriitor – învață să cânți la un instrument. Vei fi surprins cât de mult te va ajuta acest lucru cu scrisul și, în plus, vei avea un nou hobby!

  • Caută compania oamenilor inteligenți

Ai observat cum oamenii de succes au tendința de a socializa cu alți oameni de succes? Nu este o coincidență. Oamenii care au realizat ceva în viață caută mereu compania altora ca ei pentru că au de învățat unii de la alții. Poți și tu să faci același lucru. Ai încredere în tine și caută compania oamenilor creativi, pozitivi și de succes. Vei descoperi cum ideile, mentalitatea și stilul lor de viață orientat spre acțiune te vor inspira. Lasă-te molipsit de succesul lor.

  • Pune întrebări și cercetează dincolo de aparențe

Renunță la condiționările mentale și învață să gândești cu propria ta minte. Vei vedea cum începi să pui la îndoială chiar și lucruri pe care le-ai învățat când erai copil. O nouă perspectivă asupra vieții ți se va deschide în fața ochilor și vei descoperi șeluri noi care te vor inspira să dobândești succes și faimă. Dacă ne uităm la câteva exemple mai recente din istoria omenirii, cei mai de succes oameni au făcut lucrurile altfel decât toată lumea: Henry Ford, Bill Gates, Steve Jobs.

  • Educația nu înseamnă doar a primi

Învățarea nu este un fenomen unilateral. De fapt, cu cât predai, dai meditații sau îi asiști mai mult pe alții în procesul de învățare, cu atât înveți și tu mai mult. Chiar și dacă nu crezi că ești suficient de pregătit într-un anumit domeniu – întotdeauna va fi cineva mai puțin pregătit decât tine care ar putea beneficia de cunoștintele tale. Cel mai bine este să cauți să-ți folosești în mod activ abilitățile și cunoasterea dobândită. Nu vei avea decât de caștigat.

  • Cultivă-ți o atitudine de învățare. Fii deschis la experiențe noi. Pune în practică ceea ce înveți.

Când adopți o atitudine de învățare, descoperi lucruri noi despre tine și despre viață, lucruri a căror existență nici nu o bănuiai. Îi poți chiar depăși pe mulți dintre colegii tăi – chiar și pe cei care au rezultate mai bune la școală. Educația este mult mai mult decât ceea ce înveți la școală. Este un mod de a învăța, de a crește și de a te bucura de ceea ce știi.

Deci, ce vei alege? Te limitezi la ceea ce înveți la școală sau alegi să-ți lărgești orizontul învățând și descoperind lucruri noi?

Sursa: lifehack.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0

„The Matrix” – Realitate asemănătoare lumii noastre

Iluzii care ne țin sclavi