in ,

Yin-Yang – Principiul dualismului energetic

Reconectarea cu Divinitatea…

Principiul dualismului energetic, mai bine cunoscut în prezent ca principiul Yin-Yang afirmă că energia vitală are două forme de manifestare opuse, dar complementare: energia feminină (Yin) și energia masculină (Yang).       

Cele doua principii sau energii, Yin și Yang, sunt strâns interconectate, se completează una pe cealaltă, izvorând una din cealaltă, îmbinându-se și echilibrându-se pentru a produce unitatea, Întregul. Tot ce există în lume este manifestarea acestui principiu energetic, deși în fiecare lucru în parte, unul sau celălalt aspect poate fi dominant.

Două greșeli frecvente de interpretare le regăsim în mass-media, mai ales în filmele americane:

  • una este faptul că Yin și Yang nu se referă la bine și rau. Nicăieri în filozofia chineză sau în cea antică din care provine nu i se atribuie această conotație, ci la două aspecte general-valabile ale vieții de oriunde;
  • a doua se referă la faptul că aceste principii ar fi în contradicție sau în conflict una cu cealalta. De fapt este exact pe dos, căci, deși sunt total diferite, ele se armonizează perfect, completându-se și conlucrând pentru a produce un tot unitar, perfecțiunea sau divinitatea.

Energia feminină: este forța creativă; este intuiție, vitalitate, creativitate, progres, non-conformism, emoții, culoare; este curbată, aleatoare, nu stă în limite, este tărâmul oricăror posibilități. Este deschisă la nou și are o imagine de ansamblu a situației, din toate punctele de vedere. Dar nu este statornică, adesea nu poate respecta un program dat, poate scăpa de sub control, generând crize emoționale, schimbări bruște de dispoziție sau creativitatea excesivă poate da rezultate grotești, fără sens. Energia feminină se mișcă în curbe, merge în spirală, expansiv, ajunge în același loc însă în felul ei.   

Energia masculină: este focusată și strategică, axată pe atingerea obiectivelor cu precizie și fără ocolișuri. Este puternică, lineară, analitică, strategică, practică și pragmatică. Dar este și directă și brutală, conflictuală, cu o viziune îngustă a realității pentru că nu vede toate aspectele situației, nefiind deschisă la nou. Ca și aspect definitoriu, energia masculină se mișca în linii drepte, direct unde trebuie să ajungă, cu economie de spațiu și miscări.

Energia masculină observă părțile componente, percepând realitatea fragmentat, analitic, în timp ce energia feminină vede întregul, sintetizând toate aspectele realității într-o imagine de ansamblu. Toți avem atât energie feminină cât și masculină, dar ea se manifestă în porporții diferite în fiecare din noi.

Ca o paralelă Yin-Yang este creierul uman care are două emisfere, fiecare guvernată de câte un principiu energetic: 

  • emisfera stângă corespunde energiei masculine: este logica, ordinea, rațiunea. Se ocupă de matematică, știință, tehnică. Este exactă, lineară, analitică, rațională, practică. Face scheme, planuri, raționamente logice și rezolvă ecuații. Este întotdeauna în control, îi place ce este familiar, lucrează cu date/fapte concrete.
  • emisfera dreaptă corespunde energiei feminine: este arta și poezia, emoții și socializare. Este creativitatea și inovația, spiritul liber, pasiunea, dorința, senzualitatea, gust și culoare, muzică și miscare.  

Din scoală, de foarte mici, copiii sunt învățați să se concentreze doar pe fapte concrete, numere, date științifice, să gândească rațional și să folosească doar emisfera stângă. Sunt sistematic și deliberat îndepărtați de gândirea cu emisfera dreaptă – creativitatea, intuiția, non-conformismul și inovația sunt reprimate din fașă.

Rezultatul este o societate în care predomină gândirea și energia masculină, și de aceea vedem o escaladare a materialismul, competiției, accesul excesiv pe știință și tehnologie, violență. În plus energia masculină vede realitatea trunchiat și analitic, așa că nu mai reușim să vedem imaginea de ansamblu, să putem înțelege cum toate aspectele crizei globale se combină în una singură. Este o criză a fiecăruia, a dezechilibrului energetic, o lipsă acută de energie feminină, de înțelegere unitară.

Am uitat cum să trăim armonios în rezonanță cu noi înșine, cu universul și unii cu ceilalți; ne-am făcut rău nouă ca specie și planetei prin reprimarea energiei feminine din noi – forța care îngrijește și hrănește, vindecă rănile și alină durerea; pacifistă și armonizatoare, plină de iubire și înțelegere, ne va învăța cum să ne apropiem unul de celălalt, să ne depășim conflictele, să ne vindecăm planeta și să ne reconectăm cu Divinitatea și conștiința universală.

Izgonirea feminității ne-a costat scump și abia acum începem să înțelegem, să ne reamintim, să refacem balanța energetică. Trebuie să reînvățăm să vedem ansamblul, să avem o „conștiință unitară”, o „gândire holistică” folosind ambele emisfere cerebrale. 

Sursa: Blog mesajpentrunoitoti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0

Secretele ascunse ale banilor – Episodul 3: Colapsul dolarului

Indicii ale Pământul Plat – Episodul 1: Teatru gol