in , , ,

Cutia cu metafore – Lecție de afaceri

Povești nemuritoare…

A fost odată, demult, un sătuc ciudat. Era un loc minunat să-ți duci viața, cu o singură excepție. Sătucul nu avea apă decât dacă ploua. Ca să rezolve problema o dată pentru totdeauna, bătrânii satului s-au hotărât să facă o licitație pentru a încheia un contract cu cineva care să le aducă apă zilnic. Două persoane s-au oferit să-și asume sarcina, iar bătrânii au dat contractul amândurora. S-au gândit că o mică competiție va menține prețurile scăzute și vor asigura furnizarea regulată a apei.
Ed, prima persoană care a preluat contractul, a dat fuga repede, a cumpărat două găleți galvanizate și a început să facă curse de la și înspre lacul care se afla la depărtare de 2,5 km. A început rapid să facă bani, trudind din zi până-n noapte, cărând apa de la lac în cele două găleți și răsturnându-le în rezervorul mare de ciment care se construise în sat. În fiecare dimineață trebuia să se scoale înaintea celorlalți ca să se asigure că era destulă apă pentru săteni, la orice oră ar fi avut nevoie. Muncea din greu, dar era fericit că face bani și că deținea unul din cele două contracte exclusive din afacere.

Bill, cel de-al doilea contractant, s-a făcut nevăzut o vreme. N-a știut nimeni nimic de el luni întregi, ceea ce l-a făcut fericit pe Ed, căci nu avea nici un fel de concurență. Ed era singurul care făcea bani. În loc să-și cumpere două găleți cu care să se ia la întrecere cu Ed, Bill și-a facut un plan de afaceri, a înființat o corporație, a găsit patru investitori, a angajat un președinte care să-i facă munca și s-a întors în sat, șase luni mai tarziu, cu o echipă de constructori. În mai puțin de un an, echipa sa construise o rețea uriașă de conducte de inox care legau satul de lac.

La marea ceremonie de inaugurare, Bill a anunțat că apa lui e mai curată decât a lui Ed – Bill știa că existaseră reclamații la adresa impurităților din apa adusă de Ed. Bill a mai anunțat că poate furniza apă satului 24 de ore neîntrerupt, 7 zile pe săptămână. Ed putea aduce apă numai în zilele săptămânii… el nu lucra și în week-end. Apoi Bill a anunțat că va solicita cu 75% mai puțin decât Ed pentru o apă de mai bună calitate și dintr-o sursă mult mai sigură. Satul s-a bucurat imens și a dat fuga imediat la robinetul de la capătul conductei lui Bill.

Ca să poată ține piept concurenței, Ed a scăzut prețul cu 75%, a cumpărat mai multe găleți, le-a pus capace și a început să care câte patru găleți la fiecare drum. Ca să poată oferii servicii mai bune, și-a angajat cei doi fii să-l ajute în schimbul de noapte și în week-end. Când celor doi băieți le-a venit vremea să plece la colegiu, el le-a spus:
– Să vă întoarceți repede, căci într-o zi , afacerea asta va fi a voastră.
Din anumite motive, cei doi nu s-au mai întors în sat după ce au terminat colegiul. Acum Ed avea angajați și probleme cu sindicatul, care-i cerea salarii mai mari, beneficii mai mari și voia ca sindicaliștii să nu care decât o găleată la un drum.

Pe de alta parte, Bill întelesese că dacă acest sat avea nevoie de apă, existau și alte sate în aceeași situație. A refăcut planul de afaceri și a pornit să-și vândă sistemul de furnizare a apei satelor din întrega lume. Scoate doar un ban pe găleată de apă livrată, dar livrează zilnic miliarde de găleți cu apă. Indiferent dacă el muncește sau nu, miliarde de oameni consumă miliarde de găleți de apă, și toți banii obținuți astfel curg în contul lui din bancă.

Bill a trăit fericit până la adânci bătrâneți, iar Ed a continuat să muncească din greu toata viața și să aiba probleme financiare…

Sursa: scribd

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Loading…

0

„What the Health” – Devii ceea ce mânânci

Video-ul muzical de Duminică