in ,

Societăţi secrete

Adevăr în văzul lumii…

Oricare ar fi scopurile lor, politice sau religioase, societăţile secrete au ceva sinistru în ele. De-a lungul timpului au devenit ţinta teoriilor conspiraţioniste, care le-au implicat în orice, de la extratereştri la dominarea lumii. Mai jos enumerăm cele mai importante dintre ele:

Francmasoneria

Deşi în ziua de azi nu mai este la fel de puternică, francmasoneria rămâne cea mai faimoasă societate „secretă” din lume – atât de secretă, încât are circa 5 milioane de membrii. Grupul a fost creat oficial în 1717, însă există încă din anii 1300. Iniţial, a fost creată ca o frăţie între oamenii cu anumite idei filozofice, printre ele, credinţa într-o fiinţă supermă (Marele Arhitect). Ei spun că sunt corecţi din punct de vedere moral, lucrând în serviciul comunităţii şi ajutând nevoiaşii. În ciuda acestor aparenţe, se pare că francmasonii ar fi implicaţi în practici oculte bizare.

Illuminati

Grupul este considerat mai mult un mit, dar legenda datează de pe vremea unei societăţi reale, care a existat în Germania, în anii 1700. Pe atunci, membrii grupului se proclamau gânditori iluminaţi. Presa a pornit împotriva lor şi organizaţia a început să fie văzută drept o forţă a dizidenţilor, care ar fi dus chiar la Revoluţia Franceză. Grupul a dispărut, însă încă se mai crede că influenţează lumea politică din umbră. Familia Bush, Churchill şi chiar Barack Obama ar face parte din această organizaţie, deşi nu există nicio dovadă.

Cranii şi Oase

Societatea secretă „Cranii şi Oase / Skull & Bones” de la Yale este printre cele mai faimoase. Organizaţia alege noi membrii dintre studenţii universităţii în fiecare primăvară – în general atleţi, membrii ai consiliului studenţesc sau preşedinţi de fraternităţi. Printre cei care fac parte din Cranii şi Oase au fost preşedinţi ai SUA, senatori şi judecători, crezându-se că societatea formează elita politică.

Grupul Bilderberg

Nu este o organizaţie secretă în sine, însă este la fel de misterioasă. A fost creată în 1954, sub forma unei conferinţe la care se poate participa doar pe baza invitaţiilor. Printre cei care au intrat în grup au fost numeroşi şefi de stat, afacerişti sau moguli media.

Societatea Thule

Societatea Thule a fost un grup ocultist german cu sediul în Munchen, Germania. Numele societăţii vine de la un tărâm mitologic nordic. Societatea Thule a pus bazele ideologiei celui de-al treilea Reich, supremaţia rasei ariene şi asteptarea unui „mesia” ce va duce rasa germanică la supremaţia globală. Printre alte practici oculte, se spune că membrii societăţii erau satanişti ce practicau magia neagră pentru a-şi cobori nivelul de conştiinţă la nivelul Inteligenţelor Malefice, ce le acordau puteri magice incredibile.

Societatea Vril

Noţiunea de „vril” a fost introdusă de autorul Edward Bulwer-Lytton într-unul dintre primele romane science-fiction din istorie: „Rasa care va veni”, 1871. Aceasta era o civilizaţie mult mai avansată decât oamenii, ce trăiau în interiorul planetei. Organizaţia cu numele de Vril avea sediul în localitatea Ramsau din Germania, iar mai târziu, persoane centrale din elita nazistă precum Himmler, Bormann sau Hess au aderat la această organizaţie. „Miturile oculte au jucat un rol central pentru nazism”, declara profesorul Nicolae Goodrick-Clarke, conducătorul Centrului pentru Studii de Ezoterism de la Universitatea Exeter. „Societatea Vril a fost dedicată răului – prin controlul ei de către partidul nazist s-au comis cele mai rele acţiuni ale secolului 20. Vril a lucrat în secret pentru promovarea puterii ariene, variind de la asasinate politice directe la invocarea spiritelor celor morţi, sacrificii umane şi captarea unor energii misterioase. Nici orgiile sexuale nu erau necunoscute practicilor Vril.”

Majestic 12

Majestic 12 este numele de cod al unui presupus comitet secret de oameni de ştiinţă, lideri militari şi oficiali guvernamentali americani ce se presupune că s-a format în 1947 printr-un ordin dat de preşedintele SUA de la acea vreme, Harry S. Truman. Scopul acestui comitet a fost să investigheze activitatea OZN după incidentul de la Roswell, New Mexico, unde se presupune că s-ar fi prabuşit o navă extraterestră în iulie 1947. Majestic 12 este o importantă parte a conspiraţiei extraterestre şi a muşamalizării informaţiilor în legatură cu aceştia.

Fiii Libertăţii

O organizaţie care a existat în America de Nord, înainte de Războiul Revoluţionar. Nu a fost o societate secretă în adevăratul sens al cuvântului, ci mai mult un grup de patrioţi din colonii, care susţineau un scop comun. Ei au folosit sabotajul şi activităţi teroriste, devenind mai mult „fiii violenţei”, decât cei ai libertăţii.

Cavalerii Cercului de Aur

A fost o societate secretă americană care a înflorit în timpul Războiului Civil. La început, grupul dorea anexarea Mexicului şi Indiilor de Vest, crezând că vor ajuta la dezvoltarea sclaviei. Dar după ce a început Războiul Civil, grupul a trecut de la susţinerea colonialismului la susţinerea noului guvern confederat. Cavalerii au avut mii de membrii, formându-se armate de gherilă.

Mâna neagră

Mâna neagră era o societate secretă de revoluţionari anti-imperialişti, creată în Serbia, în 1912. S-a născut ca o ramură a grupului Narodna Adbrona, care dorea să unească toate popoarele slave din Europa într-o singură ţară. Acest lucru cerea separarea Serbiei de imperiul Austro-Ungar. Grupul a folosit propaganda anti-austriacă, a antrenat sabotori şi asasini pentru a distruge liderii politici din zonă. Societatea ar fi fost uitată, probabil, dacă nu ar fi fost implicată într-un mare eveniment al secolului XX – asasinarea lui Franz Ferdinand. Austro-Ungaria a declarat război Serbiei, transformându-se în cele din urmă în Primul Război Mondial.

Hashshashin – Ordinul Asasinilor

Denumit şi Nizari, era o organizaţie misterioasă de asasini musulmani, apărută în Estul Mijlociu în secolul al XIII-lea. Grupul era format din musulmani Shia, care s-au desprins dintr-o sectă mai mare şi care s-au alăturat pentru a înfiinţa statul Shi’ite. Întrucât erau puţini, foloseau tactici de gherilă împotriva duşmanilor, inclusiv spionaj, sabotaj şi asasinarea politică. Înainte ca grupul să fie distrus de mongoli, ei au lucrat pentru diverse personaje istorice, printre care şi Regele Richard Inimă de Leu.

 Ordo Templi Orientis

Este o organizaţie mistică, ce a fost înfiinţată la începutul celui de-al XX-lea secol. Grupul a fost creat pe aceleaşi linii precum Francmasoneria şi se bazează pe practici oculte prin care membrii se mută de la un nivel la altul în organizaţie. Filosofia grupului este credinţa în principiile ezoterice New Age. Organizaţia mai există încă în SUA, Marea Britanie şi unele părţi ale Europei.

Krypteia

Krypteia sau Crypteia (grecescul pentru „ascuns”, „secret”) a fost o organizaţie şi un ritual antic de iniţiere a tinerilor spartani. Dezbrăcaţi şi înarmaţi doar cu un cuţit, aceşti tineri de 18 ani erau instruiţi să supravieţuiască cu orice preţ în timp ce patrulau prin ţară în căutare de revolte şi nelegiuiri. Cei care supravieţuiau – nu foarte mulţi – erau primiţi cu onoare şi înrolaţi în armata spartană. Conform tradiţiei, membrii Krypteia aveau dreptul de a ucide pe oricine le era considerat inferior, fără a fi traşi la răspundere.

Frătia Feniană

Frăţia Feniană a fost o organizaţie republicană irlandeză dedicată eliminării dominaţiei britanice din Irlanda. Organizaţia a fost fondată în 1858 în SUA de către John O’Mahony şi spera să-şi atingă scopurile invadând regiunile canadiene aflate sub dominaţie britanică şi luând ostatici pentru a-i oferi în schimbul libertăţii Irlandei. Planul lor a fost susţinut de mii de oameni ce au luptat în Războiul Civil din SUA şi de zeci de mii de imigranţi irlandezi, ce le-au oferit Fenienilor sprijin financiar. Astfel, Fenienii au atacat Canada de 3 ori: în 1866, în 1870 şi în 1871. De fiecare dată, atacurile au fost respinse de către voluntarii canadieni cât şi de intervenţia guvernului american. Mişcarea a fost răpusă în cele din urmă însă moştenirea ei încă se simte; conform multor istorici riscul reprezentat de către Fenieni a fost unul dintre cele mai mari stimulente pentru clădirea confederaţiei canadiene.

Ku Klux Klan

Ku Klux Klan a fost fondată imediat dupa Războiul Civil American, în 1865, în statul Tennesee, iar până în 1870 s-a extins aproape în toate statele din sudul SUA. Membrii acestei organizaţii promovau rasismul extremist şi susţineau superioritatea rasei albe. De asemenea, membrii KKK erau antisemiţi, anticatolici, anti-imigranţi şi homofobi. Aceştia aveau robe şi măsti albe ţuguiate şi îşi desfăşurau activităţile adesea în oraşe mici, pe timpul nopţii: răpiri, incendieri, torturări sau chiar crime, deşi scopurile iniţiale ale KKK erau aparent nobile: „protejarea celor nevinovaţi” şi „ajutarea celor oprimaţi”.
Organizaţia a fost dizolvată în 1870, însă au rămas diferite grupări la nivel local. A fost reactivată în 1915 în statul Georgia însă dizolvată din nou în 1944. După o lungă perioadă, clanul apare din nou la mijlocul anilor ’90, incendiind bisericile oamenilor de culoare, însă doar la nivel local.

Prioria din Sion

Prioria din Sion este o presupusă societate secretă mitică ce plănuieşte reinstaurarea dinastiei merovingiene pe tronul Europei şi Ierusalimului. După publicarea cărţii „Codul lui Da Vinci” (în prefaţa căreia se precizează că organizaţia ar fi reală) a lui Dan Brown, Prioria din Sion a început să primească un grad ridicat de atenţie. Mulţi spun că societatea nu există şi că a fost o înscenare a francezului Pierre Plantard pentru a ajunge pe tronul Franţei. În ciuda acestui fapt, mulţi cred că societatea există şi funcţionează chiar şi în prezent. Printre aceştia se află şi autorii celebrei cărţi „Sângele Sfânt şi Sfântul Graal”, Michael Baigent şi Leigh Henry Lincoln, care au declarat:
„1. Prioria din Sion are o lungă istorie, începând cu anul 1099, şi a avut conducatori de seamă precum Leonardo da Vinci sau Isaac Newton.
2. Societatea îi protejează pe cei cu sânge roial deoarece crede că sunt descendenţi direcţi ai lui Iisus sau ai Regelui David.
3. Prioria caută să pună bazele “Sfântului Imperiu European”, ce ar deveni singura hiperputere a lumii şi ar punele bazele unei Noi Ordini Mondiale de pace şi prosperitate.”

Opus Dei

Opus Dei (în română „Lucrarea lui Dumnezeu” sau „Opera Domnului”) este o organizaţie a Bisericii Catolice ce promovează ideea că fiecare om se poate îndrepta spre sfinţenie şi că viaţa este doar un drum către aceasta. Opus Dei a fost fondată la Madrid, pe 2 octombrie 1928, de către preotul spaniol Josemaria Escriva de Balaguer, ce a fost canonizat de către Papa Ioan Paul al II-lea in 2002. În cartea „Codul lui Da Vinci” a lui Dan Brown, Opus Dei este o organizaţie secretă din sânul Bisericii al cărei scop era eradicarea Prioriei din Sion şi a tututor celor ce doreau demascarea „adevărului” despre creştinism şi despre presupusa linie genealogică regală a lui Iisus. Ca ideologie, Opus Dei este o organizaţie ce împărtăşeşte 100% credinţele Bisericii Catolice, însă se axează pe vieţile credincioşilor care nu sunt preoţi sau călugări. Fiecare membru trebuie să urmărească un „plan de viaţă”, adică norme şi obligaţii tradiţional catolice. Nici un membru, indiferent de rang, nu are voie să-şi dezvăluie apartenenţa la grup, decât cu permisiunea tuturor membrilor locali. Datorită acestui caracter discret, Opus Dei a fost acuzată de ocultism, secretism şi că este o organizaţie care se ocupă mai mult de aspectul financiar al vieţii decât cu cel spiritual.

Sursa: wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0

Societatea în imagini

Cutia cu metafore – Iubirea și timpul