in , ,

Standarde de măști – Evaluări și eficiența lor

Pentru a alege corect împotriva Covid-19

Standardele de mască pot fi confuze: N95, FFP1, P2 sau mască chirurgicală? Articolul de față acoperă tipurile de măști, evaluările și eficiența lor la filtrarea particulelor.

În primul rând, să începem cu tipurile de măști (sau tipuri de certificare). În general, există 3 (sau uneori 4) tipuri de măști de unică folosință utilizate – măști de față de unică folosință, chirurgicale și respiratorii.

Standarde de măști și eficiența lor

Măștile de unică folosință (în mod normal un strat, foarte subțire) sunt de obicei eficiente numai pentru a capta particule de praf mai mari, dar pot face acest lucru destul de bine. Standardele de mască chirurgicală au cerințe mai mari pentru capturarea de particule/viruși de 0,1 microni – cu toate acestea variază în funcție de regiune. Măștile de poluare (respiratoarii) captează în mod obișnuit >90% din particulele de viruși. Puteți utiliza sistemul de rating din tabelul de mai sus pentru a vedea proporția exactă pe care o solicită fiecare certificare.

Standardele de mască variază în funcție de țară

Fiecare țară are propriul său standard de certificare pentru fiecare tip de mască. De exemplu, Europa folosește standardul EN 14683 pentru măștile chirurgicale, în timp ce China folosește standardul YY 0469. Fiecare standard variază puțin în funcție de țară, cu toate acestea sunt similare.

3M sau FFP1 sau N95? Ce înseamnă numerele și literele de pe mască?

Legat de coronavirus, un vizitator al site-ului a întrebat cu câteva zile în urmă: „Ați putea vă rog să explicați: dacă o mască este FFP2 sau 3, dar NU 3M – ce înseamnă exact asta cu privire la coronavirus? Mulțumesc!”

Odată cu nevoia bruscă de măști, întreaga lume trebuie să devină experți de măști peste noapte. Aceste certificări fac ca sarcina să fie mult mai confuză.

Măști N95, N99, FFP1, FFP2 și FFP3

Rating-urile acoperă (cel mai important pentru noi) nivelul de filtrare, printre altele. Vă puteți gândi la ele ca la evaluările pentru filme G, PG, PG-13, R. Evaluările filmului acoperă cine le poate viziona.

EN 149:2001+A1:2009 / ASTM F2100 / NIOSH

Acestea sunt standarde pentru măști – ele specifică regulile/metodele de testare pe care companiile trebuie să le urmeze pentru a-și evalua măștile, definind calificativele N95, FFP1 și FFP2 de mai sus. Folosind analogia de calificare a filmului, vă puteți gândi astfel: persoanele care examinează filme și aleg alegerea corespunzătoare a filmului trebuie să aibă un set de reguli pentru a decide dacă filmul este considerat PG-13 sau R – ei vor respecta aceste reguli pentru notează filmul. Pentru măști aceste standarde sunt setul de reguli.

De ce sunt atât de multe!? Standardele etichetate „EN” sunt pentru UE iar ASTM F2100 (NIOSH) sunt pentru SUA. Multe alte țări vor avea și propriile lor sisteme de rating.

Sfaturi importante pentru înțelegerea rating-ului măștilor

1. Trei studii aleatorii au descoperit că măștile chirurgicale sunt la fel de eficiente ca măștile N95 în prevenirea transmiterii virusului. Motivul principal pentru aceasta este faptul că orice mască poate reduce contactul mâinii cu fața, deși nu știm acest lucru cu siguranță.

2. Dacă porți o mască cu o supapă, sunteți protejat. Supapa nu introduce aer exterior în mască. Datele rezultate în urma testărilor au arătat că măștile cu valve au adesea cele mai mari punctaje.

Cu toate acestea, supapele nu vor proteja și alte persoane. Dacă sunteți bolnav și respirați, o parte din umiditatea din respirație poate scăpa prin supapă, putând pune pe alții în pericol.

3. Testele au descoperit că măștile DIY (făcute în casă) pot filtra un procent de particule de virus. Deși nu sunt la fel de eficiente ca măștile chirurgicale sau N95 la filtrarea virușilor, totuși pot oferi un anumit beneficiu. De asemenea, pot reduce contactul mâinii cu fața.

Sursa: smartairfilters

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0

„Teoria Conspiraţiei” – Cele mai bune documentare / filme

Evoluția este o minciună