in , ,

Este timpul să devii propriul tău bancher

Înșelătorie în văzul lumii…

Uneori mă întreb de ce majoritatea megabancilor își au sediul în New York. Ar trebui să fie în Las Vegas, capitala lumii a jocurilor de noroc. Pentru că tocmai asta fac cu banii tăi. De fapt, nici măcar nu sunt banii tăi.

Din perspectivă legală, fiecare bănuț pe care îl depuneți la bancă devine al lor – nu ești altceva decât un creditor negarantat al băncii. După ce dețin în mod legal ceea ce înainte erau banii tăi, banca îi poate „paria” pe orice pare o investiție – fie ea nebună, de moft, sau care le servește cel mai bine interesele.

Iată un mod ușor de înțeles:

  • Imaginați-vă că doriți să vă mutați și aveți nevoie să închiriați un depozit timp de câteva luni pentru a vă depozita mobilierul. Închiriați un trailer și mutați totul în depozit.
  • După modul în care funcționează serviciile bancare, din clipa în care pleci, compania de depozitare deține mobilierul tău. Nu tu! Și, în calitate de noi proprietari a ceea ce a fost mobilierul dvs., compania de depozitare poate să facă ce vrea cu ea.
  • Acestea pot închiria mobilierul unui alt client, percepând astfel taxe pentru a lăsa un străin să stea pe canapeaua dvs. și să se uite la televizor (desigur, dvs. nu veți primi niciun ban). Este posibil ca acel străin să nu aibă grijă de mobilier; ar putea chiar să-l distrugă – adio mobilier.
  • Adesea, companiile intră în afaceri împreună; o companie de depozitare vă va închiria mobilierul către o altă companie, care o închiriază alteia, iar apoi alteia.
  • După un timp, nimeni nu mai știe unde este canapeaua ta. Dar nu contează, deoarece companiile de depozitare câștigă foarte mulți bani și puțini oameni întreabă cu adevărat unde e mobilierul lor. În cele din urmă, standardele companiilor scad atât de mult încât încetează să mai efectueze verificări de credit atunci când cineva dorește să închirieze mobilier de la ei. Îți vor închiria masa din sufragerie oricarei persoane, chiar dacă acea persoană are un istoric de distrugere al mobilierului altor persoane.
  • După un timp, acești clienți negativi au distrus atât de mult mobilier, încât rămâne foarte puțin. În consecință, multe companii mici de depozitare nu mai pot rămâne în afaceri. Dar cele mari – toți se unesc și merg la guvern, susținând că sunt mult prea importanți pentru a da faliment. Aceștia cer să fie salvați și le spun tuturor politicienilor că societatea s-ar prăbuși dacă afacerile lor s-ar prăbuși.
  • Guvernul ascultă, iar marile companii de depozitare sunt salvate masiv, costurile fiind suportate de contribuabili. Rezerva Federală de Mobilă își activează chiar și operațiunea de fabricație, creând nenumărate canapele, scaune de dragoste, mobilier de sufragerie…din aer. Și le dau pe toate marilor companii de depozitare gratuit.
  • Marile companii de depozitare se întorc în afaceri, conducerea de top răsplătindu-se cu bonusuri record. Un lucru amuzant, însă, comportamentul lor rău nu se schimbă cu adevărat. Încă închiriază mobilierul altor persoane și oferă transparență zero în aceste oferte specifice. Și, decât să concureze mai degrabă pentru a oferi cel mai bun serviciu clienților, ei se reunesc pentru a-și fixa prețurile și a trage pe sfoară și mai mult consumatorul. Aproape lunar există un scandal major în care o companie de depozitare s-a angajat într-un comportament imoral.
  • Într-o zi decideți că sunteți gata să vă mutați în noua casă, așa că mergeți la depozit și vă cereți mobilierul înapoi.
  • În schimb, depozitul vă tratează ca pe un suspect și vă oferă o mulțime de scuze cu privire la motivul pentru care nu vă pot elibera mobilierul „lor”. Și de îndată ce ieșiți pe ușă, depun un raport către guvern prin care pretinde că ați acționat suspect pentru că ați avut îndrăzneala să vă cereți propria canapea înapoi.

În mod evident, nicio persoană rațională nu și-ar încredința vreodată mobilierul său unei industrii de depozitare atât de coruptă și absurdă.

Cu toate acestea, pe cât pare de ridicol, acesta este sistemul nostru bancar pe scurt. Și ne încredem economiile noastre de-o viață în acest sistem… ceva mult mai important decât mobilierul.

Industria de depozitare nu va deveni niciodată atât de putredă, deoarece este încă o piață relativ liberă. Dacă industria și-ar fi înșelat clienții, o grămadă de antreprenori ar începe companii de depozitare mai bune, mai cinstite, alungând merele proaste din afaceri. Acest lucru nu se poate întâmpla cu adevărat în industria bancară, deoarece a înființa o bancă este aproape imposibil.

Există însă o tendință pozitivă: tehnologia începe să facă băncile învechite. Orice funcție de bază a unei bănci – depozite, împrumuturi, schimb valutar, transferuri de fonduri etc. poate fi deja făcută mai bine, mai repede și mai ieftin în afara sistemului bancar. Puteți păstra fonduri în blockchain, utiliza rețele sociale și aplicații mobile pentru a schimba bani. Nimic din toate acestea nu necesită o bancă; deci, pe termen lung, băncile sunt terminate.

Însă deocamdată, are sens pentru oricine înțelege cu adevărat această înșelătorie, să devină propriul său bancher, lucru pe care îl poate face pur și simplu deținând bani în numerar, fizic, într-un seif. Cu cât mai puțini intermediari între dvs. și banii dvs., cu atât sunteți mai sigur.

Sursa: sovereignman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0

Arborele genealogic al limbilor

Școala Economică Austriacă – O altă perspectivă